De emotionele kracht van live vertolkte muziek uit videogames
Een video om naar te luisteren
Nog geen account? Registreer hier
Het afgelopen weekend werd Rockstar gehackt door wat naar later bleek, het Lapsus$ collectief. 3GB aan beeldmateriaal, waaronder 90 filmpjes, werden door de criminelen op social media gezet. Met alle desastreuze gevolgen van dien. Het staat nu al bekend als het grootste hacks ooit in de gamesindustry. Er is flink wat ‘losgeld’ geeist om de broncode van GTA V en GTA VI niet online te zetten. Of Rockstar daar op ingaat, is niet bekend. In een speciale, helemaal aan deze hack gewijde editie van het GK Journaal, kun je kijken hoe dit lek tot stand kwam. In deze editie checkt JJ of het lek van GTA VI inderdaad het grootste lek ooit is. Een werkstukje dus…
Hacks zijn van alle tijden. Nu ja, niet ten tijde van de Romeinen of de Middeleeuwen, maar in de 21ste eeuw kom je ze regelmatig tegen. Ook in de gamesindustrie. Ubisoft is bijvoorbeeld erg vaak het slachtoffer geweest van een lek. Maar feitelijk kun je stellen dat alle publishers wel hun portie hacks te verduren hebben gekregen de afgelopen jaren. Zelfs Fort Noxes als Rockstar en Nintendo zijn ooit te grazen genomen. En goed ook, nu we de schade van het afgelopen weekend bij Rockstar kennen.
In dit werkstukje ga je zien dat niet elke hack hetzelfde is of door hetzelfde type hacker gedaan wordt. Je hebt boze gamers die wraak willen op een developer, hackers die een bedrijf willen slopen of gamers willen frusteren en hackers die het puur om de centen gaat. Die eisen ‘losgeld’. De hacks pakken ook vaak verschillend uit. Soms slopen ze een game. De andere keer lijdt de publisher in kwestie weinig schade. Hackers worden ook niet vaak gepakt. Blijkbaar zijn het doorgaans proffesionele organisaties die er achter zitten.