PlayStation in onderhandeling om FromSoftware over te nemen
Een goede move?
Nog geen account? Registreer hier
Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: een dislike count van een paar duizend tegenover 45k duimpjes omhoog bij een YouTube video. Of wie weet zelfs meer dislikes dan likes. En dat levert vaak stress en haat op bij/jegens de maker. Een toxicity omgeving. YouTube heeft dit zelf – uiteraard – ook gezien en is begonnen met een nieuwe campagne voor algehele gezondheid van haar gebruikers en tegen het massaal disliken van video’s. Maar hoe wil YouTube dit gaan fixen?
Met een nieuwe layout waarin de dislikes niet langer voor iedereen te zien zijn wil YouTube dit probleem aanpakken. Zo gebeurt het in de toekomst dat je een video aanklikt waar niet bij staat hoeveel dislikes er zijn gegeven. Alleen het aantal likes is dan zichtbaar bij iemands post. Dit lijkt in eerste instantie misschien geen big deal. Maar aan de andere kant is YouTube wél aan het experimenteren met meerdere designs (zie de tweet hieronder, red.). Het nut van de dislike knop komt op deze manier helaas ook wel een beetje te vervallen. In sommige gevallen is dit juist een goede zaak en andersom ontneemt het een stukje vrijheid. Zo is de dislike knop juist handig voor mensen om te laten weten wat ze van een video vinden (denk aan de Call of Duty Infinite Warfare trailer die snel werd afgebrand). Aan de andere kant is het voor YouTubers heel zonde als de video waar ze zo hard aan hebben gewerkt compleet door het stof moet. Soms om dubieuze redenen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.
“In response to creator feedback around well-being and targeted dislike campaigns, we’re testing a few new designs that don’t show the public dislike count. If you’re part of this small experiment, you might spot one of these designs in the coming weeks (example below!). pic.twitter.com/aemrIcnrbx
— YouTube (@YouTube) March 30, 2021
Als de update er eenmaal doorheen is, kan alleen de maker van de video nog zien hoeveel dislikes een video heeft gekregen. Je hebt dan uiteraard zelf de macht om je video aan te passen, te verwijderen of een nieuwe te maken. De vraag blijft alleen wel overeind of dit wel het gewenste effect gaat hebben. Reacties (en dan vooral haatreacties) kun je immers ook in de comments plaatsen. Maar Youtube denkt met deze stap wel een stap richting verbetering van de online community te hebben gezet.