PlayStation in onderhandeling om FromSoftware over te nemen
Een goede move?
Nog geen account? Registreer hier
Voor wat betreft de next-gen had het corona virus geen slechtere tijd kunnen kiezen om op te duiken. Gezien de supply chains veelal waren gebaseerd op het just-in-time principe heeft het virus veel roet in het eten gegooid. Er is praktisch geen eten meer te bekennen en alleen maar roet te eten. Volgens een recent rapport van Bloomberg heeft Sony echter de productie van de Playstation 5 verdubbeld naar 10 miljoen stuks.
Dit klinkt hoopvol voor de vele Playstation fans die op de nieuwe console zitten te wachten. Maar dit is natuurlijk pas de productie: de Playstation 5 moet vervolgens nog naar jouw woonkamer. De productie van de Playstation 5 wordt veelal gedaan in China. Vanaf China is het, via vrachtschip, ongeveer een maand tot anderhalve maand varen naar Rotterdam. Afhankelijk vanaf waar in China de next-gen console op de boot gaat. Vanaf Qingdao duurt het bijvoorbeeld een stuk langer dan vanaf Shenzhen. Sony zou kunnen kiezen voor luchtvracht maar ook de luchtvaart heeft last van het corona virus. Hierdoor zou het zomaar eens kunnen dat ondanks de 5 miljoen extra stuks het erg lastig gaat worden om een Playstation 5 te bemachtigen bij launch mits je niet pre-ordered. Dit heeft tot gevolg dat de extra 5 miljoen stuks pas in 2021 in de winkel kunnen liggen.
Eerder dit jaar kwam al naar buiten dat Sony de productie zou limiteren tot 5 miljoen stuks. Dit zou eerder om prijs gaan dan om het aanbod wat Sony zou kunnen leveren. Dat zij nu ineens de productie opschroeven naar twee keer zoveel doet hopen dat iedereen straks de next-gen van Sony in huis kan hebben bij launch. De eerste 5 miljoen stuks zouden klaar moeten zijn per eind september. De volgende 5 miljoen stuks moeten dan geproduceerd worden tussen oktober en december. Maar is dit genoeg? Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat het logistiek allemaal op rolletjes loopt. Als men kijkt naar de verkoop van de Playstation 4 in de eerste paar maanden zou het, in theorie, genoeg moeten zijn. Maar toentertijd was de wereld anders en was de supply-chain in haar gloriedagen. De inzet van Sony is er, nu nog kijken hoe het uitpakt eind dit jaar.