PlayStation in onderhandeling om FromSoftware over te nemen
Een goede move?
Nog geen account? Registreer hier
Obama voert campagne in games, net als in 2008 en net als zijn tegenkandidaat Mitt Romney. Nu de presidentiële verkiezingsmachine in Amerika echt op stoom begint te komen, zoeken de respectievelijke campagneleiders koortsachtig naar manieren om hun kiezers te bereiken. De tijd dat kandidaten alleen op TV hun kelen schor zongen met de Star-Spangled Banners is voorbij. We leven in de 21e eeuw, de eeuw waarin profielen hot zijn en unieke mensen not.
De techniek staat voor niets, en demografen wenden alle middelen aan om de samenleving eindeloos op te delen in groepen met overeenkomstige kenmerken. Er zit een hoop geld in dit onderzoek, omdat juist die overeenkomsten ons in meer of mindere mate vatbaar maken voor een commerciële of politieke boodschap.
En wat blijkt? Gamen is een interessant medium voor de heren politici door de manier waarop wij gamen en bepaalde levels eindeloos opnieuw spelen. Daarnaast wordt ons door de publishers constant gevraagd om een profiel aan te maken voor de online service van een game.
“Je aanmelden voor een dienst gebeurt door een hoop informatie over jezelf in te vullen. Ze vragen je naar jouw naam, geslacht, stad, adres, dat soort dingen. Je kunt op basis daarvan enorm interessant zijn voor commerciële en politieke partijen,” aldus Patrick Walsh, onderzoeker van politieke reclame in games aan de Indiana University.
In een interview met NPR vervolgt hij: “Een gamer is doorgaans betrokken bij zijn game. Ze zijn niet aan het multitasken, maar enorm gefocust op het spelen. Omdat ze geen andere dingen aan het doen zijn zoals telefoneren of computeren, zijn ze een enorm aantrekkelijke demografische groep.”
Tel daarbij op dat de gamer gemiddeld 30 jaar oud is, en dus stemgerechtigd, en je snapt waarom ook politici reclame in games tegenwoordig interessant vinden.
En zo kan het dus zijn dat je als inwoner van Ohio, een belangrijke Amerikaanse ‘swingstate’, zoals ze dat daar noemen, een gezellig potje Madden NFL 13 aan het spelen bent en langs de velden of in het game menu opeens een oproep van Obama ziet staan. Dit terwijl een inwoner van bijvoorbeeld New York die reclame helemaal niet ziet, omdat in New York altijd de democratische kandidaat wint en geen kostbare overtuiging meer nodig heeft. De techniek stelt geïnteresseerden in staat steeds nauwkeuriger in te zoomen op de groep mensen die zij willen bereiken.
Naast Madden NFL 13 melden de campagnevoerders van Obama dat ze ook adverteren in mobiele games zoals Tetris, en op online gamesites zoals pogo.com. In reactie op dit nieuws haastte ook een medewerker van Romney’s kamp te zeggen dat er wordt geadverteerd in games, maar hij kon tot dusver geen voorbeelden hiervan aanleveren. Way to go, Mitt?
Nieuw is deze wijze van adverteren niet, Obama had reeds in 2008 al geadverteerd in games zoals Need for Speed: Carbon. Destijds was de huidige president echter een enorme pionier met het aanwenden van sociale media en nieuwe vormen van adverteren. Het leverde hem een aura van coolheid op onder jongere kiezers, en het verklaart misschien waarom ze nu ook bij Romney’s kamp er als de kippen bij zijn om duidelijk te willen maken dat ook hun kandidaat hip en modern is. Aangezien Mitt Romney op het moment net zo hip en los overkomt als de gestreken witte onderbroek van mijn opa, lijkt het erop dat hij nog wel wat terrein heeft goed te maken op dit gebied.
Jij en ik zullen van die Amerikaanse advertenties dus zo goed als niks merken, maar wie weet in de toekomst? Misschien herken je over twee jaar wel opeens Emile Roemer in het rode loodgieterspakje van Mario, zoals enkele jaren geleden met de ludieke actie, Super Wouter Bros, ook al een beetje het geval was. Of licht Jolande Sap je in Black Ops 3 in over een uit te voeren kill-missie in Afghanistan? Politici kennen doorgaans weinig schaamte, dus als het aan hun ligt zijn de mogelijkheden grenzeloos. Zet je maar alvast schrap.