Menu Premium

Grote gamebedrijven zullen niet relevant blijven volgens Gabe Newell

Gamekings Redactie 12/01/2013 0 Tweet Het Like/Deel Het

Grote gamebedrijven zullen niet relevant blijven volgens Gabe Newell, die nooit vies is van een aantal stevige profetische uitspraken. In een interview met The Nerdist legt de grote baas van Valve uit dat het traditionele productiemodel van een game zijn langste tijd heeft gehad. Volgens hem is er een nieuwe tijd aangebroken.

“Filosofisch gezien ben ik een grote fan van wat Kickstarter en vergelijkbare andere organisaties doen op het moment”, aldus Gabe. “Er zijn al veel manieren waarop communities een beslissende factor zijn in wat er precies gebeurt in de industrie, en één van de laatste puzzelstukken is de manier waarop de community zelf de financiering kan bolwerken van projecten. Dat gaat sowieso alleen maar verstrekkender worden, met of zonder Kickstarter. Hoe vroeger fans instappen bij een project, hoe mooier de resultaten gaan worden.”

Kickstarter heeft onlangs bekend gemaakt dat game projects op hun site in 2012 in totaal 83 miljoen dollar hebben opgehaald. Van de 2796 game projecten in 2012 zijn er 911 door gegaan, met in totaal 561574 backers. Dat zijn cijfers waarmee je overal kunt aankloppen, en de golf van crowdfunding projects en aanverwante sites zwelt voorlopig alleen nog maar verder aan.

“Entertainment wordt alleen maar beter, de creatieve mensen erachter worden beter, en ik denk dat het percentage geld dat naar onderdelen als distributie en marketing gaat steeds kleiner wordt. En dat is een goed iets”, aldus Gabe, die verwacht dat traditionele bedrijven deze ontwikkelingen niet bij kunnen benen. “Ik betwijfel of veel van de grote bedrijven de overgang kunnen maken naar deze nieuwe wereld (…) Ik denk dat het tempo van de verandering daarvoor simpelweg te hoog ligt.”

Als president van Valve, roept dat de vraag op hoe hij zijn eigen bedrijf zich strategisch ziet positioneren in het nieuwe klimaat. Dat laat hij voor ons in het midden voorlopig, maar zijn punt is gemaakt. Gabe Newel is nooit de beroerdste niet om de gedaste mannen van de industrie wat zweet op het voorhoofd te brengen, maar iedereen is het er wel over eens dat er van alles in beweging is in ons wereldje. In wat voor vorm het nieuwe landschap zal oprijzen uit de stofwolken is voor alle geïnteresseerden een leuke breinbreker. Doe daar vooral je eigen duit over in ons zakje, en vertel ons wat jij van Gabe’s uitspraken vindt.

Grote gamebedrijven zullen niet relevant blijven volgens Gabe Newell

Grote gamebedrijven zullen niet relevant blijven volgens Gabe Newell

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch