PlayStation in onderhandeling om FromSoftware over te nemen
Een goede move?
Nog geen account? Registreer hier
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag in Genève unaniem besloten dat gameverslaving een psychische stoornis is. Het valt nu onder dezelfde categorie als bijvoorbeeld gokverslaving.
Vorig jaar heeft de WHO gameverslaving al opgenomen in de nieuwe versie van de International Classification of Diseases (ICD). Dit is een internationaal gehanteerde lijst van ziektes en stoornissen die elke achttien jaar wordt vernieuwd en bijgewerkt. Vandaag is de laatste versie van deze lijst (ICD-11) officieel goedgekeurd tijdens de jaarlijkse top in Genève.
Volgens de ICD ben je gameverslaafd wanneer je: 1) geen controle hebt over hoeveel en hoe lang je games speelt. 2) Je gamen de prioriteit geeft over belangrijkere dingen in het leven. 3) Je niet stopt met gamen ook al weet je wat de negatieve gevolgen van doorgaan zijn. Oftewel wanneer je niet meer normaal kan functioneren in de maatschappij. Dit gedrag moet een jaar aanhouden voor men officieel een diagnose kan stellen.
De WHO hoopt dat men nu meer onderzoek naar deze stoornis zal doen. Hierdoor zal het makkelijker worden om de verslaving te herkennen en te behandelen. Ook zal het makkelijker worden een overzicht te krijgen van hoe groot het probleem daadwerkelijk is.
Bovendien zullen overheden vanaf 2022 nieuwe behandelingsmethoden moeten introduceren om gameverslaving tegen te gaan. Ook verzekeringsmaatschappijen gebruiken de ICD. De officiële erkenning van gameverslaving kan er dan ook voor zorgen dat de behandeling van deze stoornis vergoed zal worden.
De ESA, waarin de meest game uitgevers zijn verenigd, is tegen deze classificatie. Zij bestrijden dat gamen verslavend is en stellen dat gamers gewoon veel passie hebben. Zij worden hierbij gesteund door sommige wetenschappers die van mening zijn dat er nog veel te weinig onderzoek naar gameverslaving is gedaan. De erkenning van gameverslaving als psychische stoornis vinden zij prematuur en kan gamers een stigma geven.
Wat denk jij? Is dit een stap in de goede richting of gaat het gelijkstellen van game- en gokverslaving veel te ver?