PlayStation in onderhandeling om FromSoftware over te nemen
Een goede move?
Nog geen account? Registreer hier
We hadden het er al over in de afgelopen editie van de Peepshow. Boris en JJ hadden geen problemen met de komst van Six Days in Fallujah zolang het spel maar geen politieke agenda in zich had. Laat zien wat er gebeurd is en de gamer beslist zelf wel of hij of zij het tof, niks of misschien wel walgelijk vind. En dat lijkt exact wat developer Victura wil gaan doen. Met de controversiële first-person shooter wil baas Peter Tamte (ex-Bungie) een van de bloedigste veldslagen in de Amerikaanse geschiedenis (met vooral duizenden gedode burgers aan Iraakse kant) eerlijk, oprecht en zonder politieke machinaties uitbeelden. Klinkt nobel, toch…
Klopt. Als het tenminste de waarheid is. Als het inderdaad Tamte’s intentie is om de strijd ongekleurd en in al zijn rauw- en ranzigheid te tonen. Maar in een interview dat Tamte vandaag gaf aan Polygon, komt toch een iets anders beeld naar voren. Tamte wil met de first-person shooter begrip proberen op te wekken voor de Amerikaanse troepen in het veld, voor hun werk om de opstandelingen te vernietigen die zich in Fallujah hebben ingegraven, en voor de burgers die er tussenin vastzaten.
Tamte: “Voor ons als team gaat het er echt om de spelers te helpen de complexiteit van ‘urban warfare’ te begrijpen. Het gaat over de ervaringen van militairen die er zijn vanwege politieke beslissingen. We willen laten zien hoe keuzes die door beleidsmakers worden gemaakt, de keuzes beïnvloeden die een marinier op het slagveld moet maken. Net zoals dat een marinier niet kan twijfelen aan de keuzes van de beleidsmakers, proberen we ook geen politiek commentaar te geven over de vraag of de oorlog zelf een goed of een slecht idee was.” Daar zit wat in. Maar Tamte’s verhaal wordt minder sterk als hij weigert om de mogelijke misstanden die het Amerikaanse leger beging in deze veldslag te tonen.
En daar wringt toch wel een beetje de schoen. Een marinier moet inderdaad doen wat hem opgedragen wordt. Maar dat maakt een daaruit volgende misstand niet minder erg. Het botweg platbombarderen van burgerdoelen om simpeler voortgang te maken is en was niet fraai. En als je dat niet toont, dan kleur je dus wel het verhaal. Dan bedrijf je politiek. Wat vinden jullie ervan?