Menu Premium

Dit ging er allemaal mis tijdens de ontwikkeling van BioWare’s Anthem

Hylke Haagsma 03/04/2019 0 Tweet Het Like/Deel Het

Anthem had niet eens Anthem moeten heten. Slechts enkele dagen voor de jaarlijkse E3-conventie in juni 2017, toen de legendarische studio BioWare haar nieuwste game zou onthullen, was het plan om met een andere titel te gaan: Beyond. Ze hadden zelfs Beyond T-shirts voor het personeel uitgeprint. Maar minder dan een week voor de persconferentie kwam het bericht dat het veiligstellen van de rechten op het handelsmerk te moeilijk zou zijn. Beyond was een naam die tekenend was voor de game, je zou buiten de muren van je fort gaan en de gevaarlijke wildernis in duiken. Anthem was een naam die niet eens echt bij de game paste. Deze feiten en meer is naar buiten gekomen dankzij een publicatie van Kotaku. Negentien mensen van de studio deden anonieme uitspraken.

Wat voor een game moest Anthem eigenlijk worden?

Tot de E3 demo in juni 2017 was het zelfs niet bekend wat voor soort game Anthem zou zijn. Dit was minder dan 2 jaar voordat de game uiteindelijk uitkwam. Later werd er nog bedacht hoe de naam Anthem bij de game zou kunnen passen. De planeet van de game werd omhuld door iets wat ‘the Anthem of Creation’ heette. Toen Anthem uitkwam kreeg het veel slechte en negatieve reviews. Bioware werd eerder geroemd voor hun Dragon Age en Mass Effect games, maar kreeg nu na het Mass Effect Andromeda debacle meer klappen van de zweep. Anthem was namelijk gewoon niet af bij de lancering. Bugs, lange laadtijden en niet goed afgestelde mechanieken in de game. Het ging helemaal mis.

Developers lopen massaal weg bij Bioware

De afgelopen twee jaar zijn velen ervaren developers weggegaan bij Bioware. Iets waar de studio zich absoluut zorgen over moet maken. Sommige mensen die zijn vertrokken bij de studio praten over angst en depressiviteitsklachten. Er gaat iets goed mis bij de studio en dat doet mensen geen goed. “Mensen waren zo boos en verdrietig de gehele tijd”, zei een anonieme developer. En “Depressie en angstklachten zijn een epidemie binnen Bioware”, vertelde een andere.

De hel die de Frostbite engine heet

Frostbite is een video game engine die gebruikt wordt om een game te maken. De engine werd gemaakt door EA en is in eigendom van de Zweedse studio DICE. De engine is voor de Battlefield shooters ontwikkeld. Dankzij Patrick Söderlund gingen alle studio’s met de engine werken. Bioware begon met de Frostbite Engine voor Dragon Age: Inquisition in 2011. Dat leverde toen grote problemen op. Een save en laad systeem en een third-person camera bestonden niet in Frostbite en dus moest het Inquisition team dat helemaal opbouwen. Dezelfde problemen kwamen naar voren in Mass Effect: Andromeda. Maar.. Drie keer is scheepsrecht toch?

Nou nee dus, de Frostbite engine gebruiken voor een action game die je alleen online kon spelen bracht nieuwe problemen met zich mee. Bioware had dit immers nog nooit gedaan.

“Frostbite is als een interne engine met alle problemen die dat met zich mee brengt – het is slecht gedocumenteerd, samen gehackt, enzovoort – met alle problemen van een externe engine,” zei een voormalig werknemer van BioWare. “Niemand waarmee je echt werkt, heeft het ontworpen, dus je weet niet waarom dit ding werkt zoals het werkt, waarom dit wordt genoemd zoals het is.”

EA kiest ervoor om niet inhoudelijk te reageren..

EA reageerde vrij snel en stellig, maar dit deden ze niet op de inhoud, ze deden dit namelijk als volgt:

“We kiezen ervoor om geen commentaar te geven of mee te doen aan dit verhaal omdat we vinden dat er een oneerlijke focus was op specifieke teamleden en leiders, die hun uiterste best deden om dit totaal nieuwe idee aan de fans te brengen. We willen geen deel uitmaken van iets dat probeert hen als individuen ten val te brengen.”

“De strijd en de uitdagingen van het maken van videogames zijn heel reëel”, zegt de post. “Maar de beloning voor het in handen leggen van iets dat we in onze handen hebben gemaakt is geweldig. Mensen in deze branche zetten zoveel passie en energie in het maken van iets leuks. We zien er niet de waarde in om elkaar af te vallen, of elkaars werk. We geloven niet dat artikelen die dat doen onze industrie en ons vak beter maken.”

En er is meer..

Nu zijn er nog meerdere opvallende feiten naar buiten gekomen. Deze feiten gaan we behandelen in de peepshow van vanmiddag. Boris en JJ nemen de opvallendste nieuwtjes met je door en branden erover los. Wat is hun visie? Is dit wat er mis is in de game-industrie tegenwoordig? Kijk hiervoor de peepshow!

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch