Menu Premium

The Witcher: de verschillen en overeenkomsten tussen boeken, games & serie

Lars Leeftink 11/01/2020 0 Tweet Het Like/Deel Het

The Witcher. Eigenlijk kent elke zichzelf respecterende gamer op aarde Geralt of Rivia. De held met de lange witte haren is een van de bekendste game characters op deze planeet. Het succesverhaal begon met de boeken, waarna er vervolgens drie games werden gemaakt. En nu is er dus zelfs een serie op Netflix. De legitieme vraag is nu wat op wat gebaseerd is. Want ondanks dat het in de boeken, de games en de serie over dezelfde characters gaat, zijn er wel degelijk significante verschillen.

Eerst even de feiten

Het begon allemaal met de zeven boeken. Daar kwamen vervolgens de games uit voort. De serie die nu op Netflix zo populair is, is weer gemotiveerd door de boeken van Sapkowski (en dus niet de games). Volgt u ons nog…

De boeken

Dhr Sapkowski is degene die ervoor heeft gezorgd dat de wereld, de characters en het verhaal zijn ontstaan. Zonder zijn boeken was een game als The Witcher 3: Wild Hunt nooit uitgekomen. De boeken van Sapkowski kunnen in twee segmenten worden opgesplitst:

The Witcher stories

(Sword of Destiny) (1992, English edition: 2015)
(The Last Wish) (1993, English edition: 2007)

Saga

Blood of Elves (1994, English edition: 2008)
Time of Contempt (1995, English edition: 2013)
Baptism of Fire (1996, English edition: 2014)
The Tower of the Swallow (1997, English edition: 2016)
The Lady of the Lake (1999, English edition: 2017)

Het verhaal

De Witcher stories mag je zien als de introductie op het grote verhaal: de saga. In de eerste twee boeken (The Last Wish en Sword of Destiny) maak je kennis met Geralt, leer je hoe Geralt en Ciri aan elkaar werden verbonden en hoe Geralt en Yennefer elkaar leerden kennen en ook zij niet meer uit elkaar te halen zijn. Het zijn wat ons betreft misschien wel de beste boeken van de serie, omdat alleen Geralt gevolgd worden. En de man is een held. In de boeken van de saga is Geralt minder volle bak in de picture. Je leert bijvoorbeeld Dandelion kennen, die als allereerste samen met Geralt door de wereld heen dendert. Voor de mensen die de boeken nog willen lezen: lees eerst The Last Wish en daarna Sword of Destiny.

Na The Last Wish en Sword of Destiny begint het grote verhaal: de saga. In al deze boeken ga je kennis maken met Nilfgaard, de oorlogen (nasty politieke spelletjes) en de strijd tussen Triss Merigold en Yennefer als het aankomt op de liefde met Geralt of Rivia. De hoofdlijn is de opstand in Thanned (je zou het ook een revolutie kunnen noemen) en de daarop volgende oorlog en achtervolging op Ciri. The Witcher gaat met een groep mensen (waaronder Regis, Dandelion, Milva, Cahir en Zoltan Chivay) achter de achtervolgers van Ciri aan en komt vanzelfsprekend tijdens die quest veel obstakels en vijanden tegen. De juiste volgorde van lezen volgens ons? Blood of Elves, The Time of Contempt, Baptism of Fire, The Tower of Swallows en Lady of the Lake. Let op: de laatste twee boeken zijn behoorlijk dikke pillen waarin alles bij elkaar komt.

De serie op Netflix

Dan de serie. Want dat is waar iedereen het momenteel over heeft en waardoor veel mensen terugkeren naar of voor het eerst afreizen in The Witcher 3 en interesse beginnen te krijgen in de boeken. Het eerste seizoen van The Witcher op Netflix wordt goed ontvangen en focust zich op de short story’s. De boeken The Last Wish en Sword of Destiny worden tijdens het eerste seizoen gecovered (acht episodes). Niet alles komt langs, maar de belangrijkste momenten worden in de serie meegenomen. Het volgende seizoen, dat waarschijnlijk ergens eind 2020/begin 2021 gereleased zal worden, covert in ieder geval het verhaal uit het eerste echte boek (Blood of Elves). En mogelijk meer. Wat we ook gezien hebben (komen we later op terug) is dat het boek (gelukkig) niet letterlijk wordt overgenomen en dat er zelfs wat zelf is ingevuld.

Check hier de review van JJ en Jelle.

De games

De eerste Witcher game, The Witcher, kwam in 2007 uit en mag worden gezien als een verzonnen vervolg van waar het laatste boek eindigt (daarover later meer). Veel mensen vonden dit met afstand de minste game van de drie, en daar is een reden voor. De gameplay was namelijk alle behalve soepel en het was wel duidelijk dat het verzinnen van een vervolg op de boeken alles behalve makkelijk is. Vervolgens kwam in 2011 The Witcher 2: Assassins of Kings uit. Dit spel was ten opzichte van de vorige game een grote vooruitgang. Mensen konden niet ophouden met het spelen van en praten over de game.

En toen was daar in 2015 natuurlijk The Witcher 3: Wild Hunt. Misschien wel de beste game van het afgelopen decennium. Revolutionair op meerdere manieren. Qua combat, qua open wereld en qua DLC. De DLC van The Witcher 3 (Hearts of Stone en Blood and Wine) is echt een kunstwerkje en het geld meer dan waard. En, om even actueel te blijven, Sapkowski en CD Projekt Red hebben onlangs een IP rechten deal gesloten zodat er een nieuwe Witcher game gemaakt kan worden. Deze onderhandeling ging in het verleden een stuk minder soepel, maar het succes van The Witcher 3 heeft er voor gezorgd dat Sapkowksi CD Project zijn kindje wel toevertrouwd. En hij wordt er ook niet armer van.

De situatie van Sapkowski en The Witcher 3

Dat er nu een nieuwe deal op tafel ligt tussen de schrijver en de developers van de Witcher-games zegt echter niet zoveel. In 2017, toen The Witcher 3 al twee jaar uit was en een groot succes bleek te zijn, zag Sapkowski dat hij bij de onderhandelingen voor die game een fout had gemaakt. Hij had niet verwacht dat de game zo goed en succesvol zou zijn. En dus wil nu hij meer geld zien van de inkomsten die CD Projekt Red met The Witcher genereerde.

“I was stupid enough to sell them rights to the whole bunch,” vertelde Sapkowski toen aan Eurogamer. “They offered me a percentage of their profits. I said, ‘No, there will be no profit at all – give me all my money right now! The whole amount.’ It was stupid. I was stupid enough to leave everything in their hands because I didn’t believe in their success. But who could foresee their success? I couldn’t.”

Het is voor Sapkowski te hopen dat hij dit nu wat beter heeft ingeschat, want The Witcher 4 (die niet zo gaat heten en waarschijnlijk ook nog wel even een tijdje op zich laat wachten) zou The Witcher 3 qua verkoopcijfers best wel eens kunnen overstijgen.

De grote verschillen tussen de boeken, de serie en de games

Over de games kunnen we simpel zijn: niks is op waarheid berust en alles in de game is zelf verzonnen. Geen enkele verhaallijn is gebaseerd op de boeken. De wereld, de historie en de characters worden echter wel gebruikt. En helaas soms ook aangepast.

Veel mensen zien bijvoorbeeld een groot verschil tussen Triss Merigold in de boeken (waar ze overkomt als een sneaky tante die haar ogen niet van Geralt af kan houden en profijt maakt van zijn geheugenverlies om hem zo van Yennefer af te pakken), terwijl ze in de game heel zachtaardig overkomt. Natuurlijk worden de boeken ook gebruikt voor het creëren van de monsters in de game. Het einde van The Witcher 3 (geen spoilers) draait natuurlijk om Ciri en is in principe bedoeld als het einde van het verhaal. Mocht er een vierde game komen, dan kun je dus een hoop veranderingen verwachten.

De AANPASSINGEN VAN DE SERIE

De serie is bedoeld voor de mensen die niet zoveel zin hebben om de boeken te lezen maar toch het verhaal willen meemaken. De belangrijkste gebeurtenissen uit de boeken komen zeker langs. Zo worden de situatie rond Ciri en Yennefer en hun band met Geralt prima en spectaculair in beeld gebracht. Toch is alles niet letterlijk overgenomen. Zo is Geralt aanwezig bij de val van Cintra (als gevangene), terwijl hij in de boeken niet aanwezig is wanneer Calanthe uit de toren springt en Ciri op de vlucht gaat voor Cahir en Nilfgaard. Hij krijgt in de boeken namelijk op een grote afstand van iemand anders te horen dat Cintra is gevallen en trekt dan vervolgens zelf de conclusie dat Ciri wel dood zal zijn. Dit is de grootste twist in de serie vergeleken met wat er in de game gebeurt.

Nog een creatieve aanpassing. In de serie is Triss Merigold degene die Geralt inhuurt om de Striga in het kasteel van Foltest te doden. In de boeken is Triss er daarentegen helemaal niet bij betrokken en huurt iemand anders hem in. En er is nog een grote aanpassing die de serie heeft gedaan: Geralt ontmoet Ciri niet voor het eerst in Brokilon Forest (wat in de boeken wel het geval is) en Yennefer komt pas na het gevecht met de gouden draak achter de laatste wens van Geralt (terwijl dat in de boeken al direct na de situatie met de Djin gebeurt).

De Nieuwe verhaallijn VAN DE SERIE

En dan zijn er nog aspecten die de serie zelf heeft verzonnen/ingevuld. Zo wordt aan het einde van de serie de Battle of Sodden (belangrijk moment tijdens de eerste oorlog tegen Nilfgaard) in beeld gebracht, wat voor een film natuurlijk ideaal is. Zeker voor het einde van het eerste seizoen. In de boeken wordt er echter geen aandacht aan besteedt. De enige manier waarop de lezers het een beetje meemaken is doordat Geralt bij een herdenkingsplek terecht komt, waar de namen van Yennefer en Triss op gegraveerd staan.

Verder verzint Netflix zelf (met succes) het verhaal van Yennefer voordat ze voor het eerst met Geralt in aanraking komt. In de boeken wordt daar niks over vertelt. Daarnaast vullen ze zelf ook het verhaal van Ciri aan na de val van Cintra, iets wat in de boeken ook niet wordt gedaan. De eerste keer dat Ciri in de boeken weer genoemd wordt is als ze in Brokilon Forest voor het eerst Geralt ontmoet. Alles daarvoor (wat Netflix dus zelf invult) komt in de boeken niet aan bod. Al met al heeft de serie dus wat aanpassingen gedaan die voor het merendeel verklarend maar soms ook verwarrend kunnen werken. Zeker omdat in de serie de verhalen van Geralt, Yennefer en Ciri door elkaar lopen. Maar, print, game en film zijn nu eenmaal verschillende soorten media met andere wetten en regels. Dat er nieuwe games en nieuwe seizoenen van de serie op Netflix gaan komen is inmiddels een zekerheid. Maar of er ooit ook nog nieuwe boeken zullen verschijnen, dat weten we niet. Dan moet je Sapkowski even bellen…

Volg gamekings ook op social media Instagram Youtube
HomeVideosNieuwsPremiumPodcastMerch