PlayStation in onderhandeling om FromSoftware over te nemen
Een goede move?
Nog geen account? Registreer hier
De ArmA ontwikkelaars zitten langer vast door stakingen in Griekenland. ‘When it rains, it pours’ is een bekend gezegde in Engeland, waarmee ze maar zoveel willen zeggen als dat wanneer één ding mis gaat, het vaak het begin is van een hele hoop dingen die mis gaan. Ongetwijfeld zullen de ontwikkelaars van ArmA zich afvragen wie ze in een vorig leven hebben dwars gezeten, om nu zoveel ellende voor de kiezen te krijgen.
Wat is er gebeurd? Ruim een maand geleden zijn twee ontwikkelaars van het Tjechische Bohemia Interactive, ontwikkelaar van ArmA 3, gearresteerd door de Griekse autoriteiten op verdenking van spionage. De twee personen in de leeftijd van 28 en 33 jaar werden opgepakt, omdat ze foto’s aan het maken waren van een militaire basis op Limnos. Dit eiland vormt de nieuwe setting voor ArmA3, en heel vreemd kan het dus niet zijn dat daar onderzoekers van de studio te vinden zijn om een realistische weergave in de game te verzekeren. Toch moet je niet denken dat deze context de heren zonder meer vrij zal pleiten in de nabije toekomst.
Voor wie een goed geheugen heeft, gaat er misschien namelijk al een belletje rinkelen. In 2001 werden veertien vliegtuigspotters, waaronder twee Nederlanders, ook al opgepakt in Griekenland op verdenking van spionage. Ondanks de hoon die de Grieken hiervoor ontvingen vanuit de internationale gemeenschap, voorkwam het niet dat de spotters tot meerjarige gevangenisstraffen werden veroordeeld. Pas in hoger beroep, een jaar na de oorspronkelijk rechtszaak, werden nagenoeg alle straffen nietig verklaard.
De twee ontwikkelaars hebben er nu nog een obstakel bij die een snel einde aan dit zure avontuur in de weg staat. In het politiek instabiele Griekenland is het juridische ambtenaren-apparaat van het land voor onbepaalde tijd in staking gegaan, maar in ieder geval tot 20 oktober. Dat betekent dat het hele systeem waar deze personen doorheen moeten om vooruit te komen met de zaak feitelijk stil staat nu.
De enige manier waarop dit in hun voordeel zou kunnen werken, is wanneer de staking dermate lang voortduurt dat de ontwikkelaars de termijn van 120 dagen in hechtenis overschrijden. Bij wet is het namelijk verplicht in Griekenland binnen die tijd met de werkelijke rechtszaak te beginnen. Lukt dat niet, dan zullen ze op basis hiervan in vrijheid gesteld moeten worden.
De studio achter het duo maakt zich in ieder geval stevige zorgen over de ontwikkeling van deze arrestatie. In theorie hangt de twee een gevangenisstraf van twintig jaar boven het hoofd, maar elke dag achter slot en grendel is er voor alle betrokkenen natuurlijk al één te veel.
In de regel krijgen dit soort zaken altijd een politieke lading zodra de pers er ruchtmaking aan geeft, vaak zelfs in een mate dat de feiten achter de gebeurtenis zelf er nauwelijks nog toe doen. Laten we hopen dat Griekenland, die zich al de kop van jut voelt in de internationale gemeenschap, niet het risico wil lopen van een blamage die het aanzien van het land nog verder schaadt.