PlayStation in onderhandeling om FromSoftware over te nemen
Een goede move?
Nog geen account? Registreer hier
Steam Greenlight heeft 3195 games gezien sinds de launch, aldus de heren van Valve. Tijdens een pitch aan indie-ontwikkelaars op Fantastic Arcade brachten de werknemers de rauwe data naar buiten van het onlangs gelanceerde Steam Greenlight. Cijfers waar zowel fans als sceptici van het project op zaten te wachten.
Tijdens de powerpoint presentatie kwam naar voren dat intussen 949.156 gebruikers van de dienst gebruik hebben gemaakt, en in totaal een spectaculaire 9.998.476 keer steun hebben uitgesproken voor verschillende games. 3195 games zijn dus aangeleverd om een plek te verkrijgen op het project, maar hiervan zijn 1110 in de ban gedaan.
De redenen voor verbanning lopen uiteen van ‘ongepaste’ inhoud, copyrightschending of omdat het simpelweg om een grap gaat. Om de ruis op de lijn een halt toe te roepen heeft Valve recentelijk een drempel opgeworpen van 100 dollar inschrijfgeld. Eerder was dit gratis, maar op deze manier hoopt Valve het kaf van het koren te scheiden vanuit de veronderstelling dat alleen serieuze ontwikkelaars bereid zijn dit geld te betalen. De inkomsten uit deze inschrijving belooft Valve over te maken aan een liefdadigheidsinstelling.
Van de overigen hebben 800 games een plek gekregen op de nieuwe service, waarvan tien intussen het ‘groene licht’ hebben gekregen. Deze worden daarmee ook daadwerkelijk in de Valve catalogus opgenomen voor verkoop of gratis download.
Tot dusver lijken de harde cijfers sceptici van Greenlight hun ongelijk te bewijzen, maar dit doet niet helemaal recht aan hun standpunt. De argwaan die zij hebben is dat de aandacht voor de tentoongestelde games zich zal centreren rond games die toch al een zekere hype met zich meedragen.
Het businessmodel van Greenlight is overduidelijk geïnspireerd op het succes van Kickstarter, de site waar kleine partijen fondsen kunnen verwerven door donaties van bezoekers die het project gerealiseerd willen zien. Het enige verschil tussen de twee is eigenlijk de valuta. Waar Kickstarter handelt in harde cash doet Greenlight dat met ‘aandacht’ in de vorm van een stem.
Ook op Kickstarter zijn zo een aantal sprookjes van zeer succesvolle fondsenwerving ontstaan, maar veruit het merendeel is in de vergetelheid geraakt en schoot ruim tekort in de doelstelling. Voor de laatste groep is dat voor een groot gedeelte terecht volgens de sceptici, maar voor een flink aantal ook niet. Deze projecten sterven in schoonheid en hadden beter verdiend volgens vele indie ontwikkelaars. Daarom stellen zij dat het businessmodel van Kickstarter en Greenlight niet de gepretendeerde garantie geeft dat kwaliteit beloond wordt, maar eigenlijk vooral projecten in het zadel helpt die er waarschijnlijk toch wel waren gekomen.
De vraag is dan wat de alternatieve oplossing is voor de kritiek die zij aandragen op de democratische onderlegger van deze initiatieven. Het is niet dat hun redenering geen enkel hout snijdt, maar het lijkt toch niet de volledige lading te dekken. Iedereen met enige kennis van onze democratie weet dat de man met de beste ideeën en de man met de meeste stemmen niet altijd dezelfde zijn. We leven nu eenmaal in een imperfecte wereld waarin mensen vatbaar zijn voor verschillende soorten van verleiding.
Toch weten we ook dat de alternatieven eigenlijk altijd meer gevaren met zich meebrengen, en het democratische principe in ieder geval een belangrijke macht bij de eindgebruiker neer legt. Als de ontwikkelaars in dit geval willen dat zij die macht op de best mogelijke manier gebruiken, ligt er ook voor hun een taak de gebruikers goed voor te lichten.
Zonder twijfel een moeilijke skill voor de enkele kluizenaar die ergens op een zolderkamer aan een briljante game sleutelt, maar misschien dat deze nieuwe vorm van promotie hun motiveert op slimmere manieren de krachten te bundelen. Waar ze vroeger op dichte deuren van hyper-commerciële uitgevers stonden te kloppen, lijken ze in ieder geval een kans te krijgen met de opkomst van nieuwe projecten zoals Kickstarter en Greenlight.
Dat ook daar toch een stukje politieke campagnevoering om de hoek bij komt kijken lijkt onvermijdelijk en logisch. Laten we hopen dat de indie ontwikkelaars snel de regels van dit nieuwe spel onder de knie krijgen, zodat echte kwaliteit zo vaak en zo snel mogelijk de steun krijgt die het verdient. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde, en dat is de leukst mogelijke games spelen en de ontwikkelaars daarvan belonen. Het is misschien geen garantie dat deze situatie ontstaat uit Kickstarter en Greenlight, maar waarschijnlijk wel de best mogelijke kans hierop.