The House of the Dead 2: Remake verschijnt in lente 2025
Lekker schieten...
Nog geen account? Registreer hier
De huidige consolebouwers Sony en Microsoft werken met een antiek businessmodel is de mening van Mark Kern, CEO van Red 5 Studios en ontwikkelaar van de free-to-play online multiplayer Firefall. In een interview met Eurogamer zet hij de Ouya als voorbeeld van een open platform tegenover de gesloten versies van de twee grootmachten. Hij ziet zijn bedrijf de sprong wel wagen met de nieuw aangekondigde Android-console.
“Voor de prijs waarvoor ze kunnen opstarten via Kickstarter ($950.000 minimaal -red.), waarom het niet proberen? Tuurlijk kunnen ze falen (…) maar ik wil me altijd achter mensen opstellen die de gevestigde orde willen uitdagen, en die iets anders willen proberen,” aldus Mark Kern.
De verademing die de Ouya voor Kern blijkbaar is, heeft waarschijnlijk te maken met de grote moeite die hij heeft met de gesloten distributiekanalen van Sony en Microsoft. Deze zijn naar zijn mening wurgend voor de innovativiteit van de industrie.
“Om op te vallen bij het grote publiek ben je gedwongen minstens zo veel geld uit te geven voor de marketing als voor de ontwikkeling van de game. Dit is geen houdbaar model. Teams zijn gedwongen groter en groter te worden om de klant nog tot een uitgave van $60 te verleiden (…) dit is moordend voor de innovatie omdat er geen ruimte voor risico’s meer overblijft. Dat is slecht voor gamers, en nog slechter voor de ontwikkelaars. Om eerlijk te zijn, zie ik Sony en Microsoft ook niet de veranderingen omarmen die op andere plekken in de industrie voltrekken.”
“Vergelijk dat met een PC met een gratis of open distributiemodel waar de ontwikkelaar een community om de game heen kan laten groeien.” Kern neemt Minecraft als een goed voorbeeld hiervan. “Kun je je voorstellen dat iemand dit idee aan Sony had moeten verkopen? (…) ‘Het gaat er 8-bit uitzien. En het bestaat uit kubussen, waar je op slaat en vervolgens krijg je daar iets voor dat je mixt met andere dingen om nieuwe kubussen te maken.’ Ze zouden je voor gek verklaren, en daar nooit een groen licht voor geven.”
Alsof hij de horizon nog niet zwart genoeg heeft geverfd voor de opvolgers van de huidige consoles, verwacht hij dat de twee ook vanuit een andere hoek hopeloos overbodig worden gemaakt.
“Ik vraag me af in hoeverre mensen de nieuwe consoles nog gaan kopen. Iedereen loopt vandaag de dag met een tablet, een iPhone of ze werken via hun PC. Er is een hoop competitie voor ze.” Hij verwacht dat in de nabije toekomst TV’s standaard een wireless streaming mogelijkheid zullen huisvesten en mensen hun games kunnen opstarten via hun tablet, die streamen naar hun TV, waar je vervolgens met een controller aan de slag kunt. Op deze manier voorziet hij een toekomst waar enerzijds ontwikkelaars niet meer gegijzeld worden door de consolebouwers en hun beperkte technologie en distributie, en anderzijds de consumenten niet meer zoveel geld hoeven neer te tellen voor hun games. De Ouya zal relatief makkelijk op deze ontwikkelingen in kunnen springen.
Op de kritiek dat consumenten weleens af zouden kunnen schrikken van een veel kortere levenscyclus van hun hardware wanneer deze niet meer kunstmatig bevroren wordt voor een aantal jaar door Microsoft en Sony, haalt hij zijn schouders op.
“Je kunt al een tablet kopen voor $200, en deze prijzen blijven voorlopig nog wel dalen (…) Als je gemiddeld $200 per twee jaar moet investeren in adequate technologie, denk ik dat consumenten dat prima vinden.” Hij meldt daar ook bij dat mensen andere apparaten zoals hun mobiele telefoon gemiddeld sneller vervangen, mede omdat de kosten deels opgevangen worden door de leverancier van het signaal. Het insinueert dat hij een vergelijkbaar model voor de game-industrie levensvatbaar acht.
Dus daar heb je het. De ongezouten vrije mening van iemand die er geen belang bij heeft Sony en Microsoft naar de mond te praten, omdat hij zijn games niet uitbrengt op deze consoles. Maar heeft hij daarom ook gelijk? Zijn visie is een mix van een kijk op de huidige stand van zaken, toekomstige ontwikkelingen en verondersteld gedrag van de consument. Dat zijn een hoop variabelen, en in zo’n geval lopen de meningen vaak al snel uiteen. Hier op Gamekings tref je vaak artikelen aan over nieuwe ontwikkelingen, huidige resultaten en interviews met interessante mensen uit de industrie, groot en klein. Intussen zul jij dan ook wel je eigen horizon hebben geschilderd met deze informatie en kun je nu sparren met de uitspraken van Mark Kern. Interessante uitkomst van die match? Deel ze met ons, we horen het graag.