Ghostface speelbaar in fighting game Mortal Kombat 1
Lekker bloederig...
Nog geen account? Registreer hier
Er wordt de laatste tijd veel gepraat over het succes van Nintendo. En terecht. De Switch is booming! Maar daar waar Xbox en PlayStation met elkaar strijden om de ‘beste’ te zijn, daar wordt Nintendo nagenoeg nooit genoemd in deze conversatie. Waarom is dat? En gaat het wel tussen Xbox en PlayStation? In dit artikel proberen we de oorzaak(en) te achterhalen.
Want laten we daar maar eens mee beginnen. Nintendo. Opgericht op 23 september 1889 in Kioto, Japan. Ja echt, zo lang geleden. Vergeleken met Xbox (15 november 2001) en PlayStation (3 december 1994) dus al behoorlijk antiek. Maar ook niet helemaal fair, want de bedrijven achter de consoles bestaan natuurlijk al wat langer. Microsoft (4 april 1975) en Sony (7 mei 1946) kunnen echter zelfs dan niet tippen aan Nintendo. En net zoals PlayStation heeft het dus een Japanse achtergrond.
Sinds 1969 houdt Nintendo zich echter pas echt bezig met spelcomputers. Daarvoor waren het vooral kaarspellen en speelgoed. In 1977, na veel onderzoek en tests, kwam de eerste game op de markt: Color TV Game 6 (een soort Pong). Daar werden uiteindelijk meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Het Nintendo Entertainment System, de NES, was de allereerste game console die Nintendo op de markt zou brengen. Deze werd uitgebracht op 15 juli 1983. De rest (SNES, Nintendo 64, GameCube, Wii, WiiU en de Nintendo Switch) is geschiedenis.
Wie strikt naar de media kijkt en achter de menigte aan loopt, zal zeggen ja. Wie strikt naar de cijfers kijkt, zal zeggen nee. Om alles goed te kunnen begrijpen is het wel zo handig om een beeld te schetsen van het verloop van de huidige consoles. Het gaat om de PlayStation 4 (15 november 2013), de Xbox One (22 november 2013) en de enige console van Nintendo die in die periode is uitgekomen: de Nintendo Switch (3 maart 2017). De cijfers van die drie consoles worden hieronder met elkaar vergeleken. De cijfers van Statista zijn accuraat t/m 30 september 2019.
Wat meteen opvalt is dat de PlayStation 4 met afstand de winnaar is van de huidige generatie consoles. Met 102.8 miljoen verkochte exemplaren deed alleen de PlayStation 2 (wel met afstand overigens) het beter. De nummer drie is overigens ook een PlayStation, namelijk de eerste.
Het gat met de Xbox One is enorm. Daar waar de PlayStation 5 102.8 miljoen keer verkocht werd, ging de Xbox One maar 44.6 miljoen keer de deur uit. Dat is bijna drie keer minder als de concurrent tijdens deze huidige generatie. Nintendo kan met de Switch ook (nog) niet concurreren met de PlayStation 4. De 41.7 miljoen komen wel akelig in de buurt van de Xbox One. Het punt kan dus gemaakt worden dat het Nintendo vs PlayStation is (ook al is dat qua content en doelgroep misschien niet helemaal fair) in plaats van Xbox vs PlayStation. Want daar waar Xbox totaal niet in de buurt komt van PlayStation, slaagt Nintendo daar met meerdere consoles wel in. Zie de verkoopcijfers van de Wii en de NES. De kans is redelijk groot dat de Nintendo Switch zich daar met gemak bij gaat voegen.
Want de cijfers van de Nintendo Switch moeten vervolgens ook nog eens in perspectief worden gezet. De PlayStation 4 en Xbox One zijn namelijk al zes jaar uit, daar waar de Nintendo Switch pas twee jaar op de markt is. Dat betekent dat de Nintendo Switch met vier jaar minder verkooptijd bijna net zo vaak verkocht is als de Xbox One. Pijnlijk voor Microsoft en ook hét bewijs dat de Nintendo Switch voorlopig erg succesvol is. Misschien mag je zelfs wel zover gaan dat Nintendo eigenlijk de grootste concurrent is van PlayStation. Dat de Wii, toentertijd een revolutionaire console, ruim 101.6 miljoen keer verkocht is en als enige console echt mee kan doen met de consoles van PlayStation, zegt ook genoeg. Kortom Nintendo kan zich eigenlijk best wel meten met Sony.
Dan de situatie rond de next gen consoles. Over Nintendo kunnen we niet zoveel zeggen. Er lijkt voorlopig namelijk geen nieuwe console te komen. Tijdens de volgende generatie consoles zal Nintendo zeker met een nieuwe console gaan komen, maar voorlopig lijkt het bedrijf prima te kunnen teren op de Nintendo Switch.
Het was Xbox dat begon met aankondigingen rondom zijn nieuwe spelcomputer. Onder de werknaam Project Scarlet werd er in de zomer van 2019 flink wat nieuws naar buiten gebracht. Dat terwijl PlayStation zich gedeisd hield. Zowel qua informatie over de nieuwe console als qua aanwezigheid op grote game beurzen (E3 2019) blonk Sony/PlayStation uit dankzij haar afwezigheid. Er was, volgens hun, gewoon niet genoeg om te laten zien. De welbekende tussenperiode was aangebroken.
Tijdens de Game Awards van 2019 besloot Xbox opeens even de naam van zijn nieuwe console te droppen: de Xbox Series X. En mogelijk komt er (dankzij een paar leaks) ook een tweede (minder zware en goedkopere) console. Dit zou dan de manier moeten zijn om het gat met PlayStation te dichten.
PlayStation begon pas met nieuws droppen/leaken nadat Shawn Layden vertrok. Of dit daadwerkelijk verband heeft met elkaar zullen we waarschijnlijk nooit weten. Feit is wel dat het nieuws omtrent de PlayStation 5 daarvoor niet echt met bakken uit de lucht komt vallen. Tijdens de E3 van 2020, waar Sony PlayStation opnieuw niet aanwezig zal zijn, gaan de belangrijkste dingen van Xbox geopenbaard worden Maar: er zijn al een paar specs en mogelijk games die onder de loep genomen kunnen worden.
De specs zijn voor beide consoles (dankzij interviews) al redelijk duidelijk. Voor de echte tech geaks:
“Project Scarlett is powered by new Zen 2 and Navi AMD processors, sports high bandwidth GDDR6 memory, reduces load times through next-gen SSDs, and supports buzzworthy performance features like ray-tracing, 8K, and 120FPS. Microsoft says it’s four times as powerful as Xbox One X”
“The PlayStation 5, according to Sony’s interview with Wired, has a third generation AMD Ryzen chip, eight-core 7nm Zen 2 that allows for 3D audio. A custom Radeon Navi GPU supports ray-tracing and 8K resolutions. The SSDs are also custom for higher bandwidth compared to consumer PCs.”
Dit is waar Xbox natuurlijk tijdens de huidige generatie consoles de strijd heeft verloren. Het lijstje aan PlayStation exclusives is oneindig en tevens voorzien van veel kwaliteit. Games als Uncharted: The Lost Legacy, Uncharted 4: A Thief’s End, Bloodborne, The Last of Us Remastered, Spider-Man, Horizon Zero Dawn, God of War, inFamous: Second Son, Yakuza 6, Concrete Genie, Until Dawn, Detroit: Become Human, The Last Guardian en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Allemaal stuk voor stuk grote (en voor het merendeel ook succesvolle) system sellers.
Het lijstje van Xbox is een stuk kleiner. Daar moet met de Xbox Series X verandering in gaan komen. Want: content is en blijft king. Hoe handig services ook zijn. De grote release game van de Xbox Series x lijkt al een goed begin te zijn: Halo Infinite. Probleem is (zoals bij veel games van Xbox) dat dit soort games ook op PC te spelen zijn, waardoor het niet per se system sellers hoeven te worden. En sowieso gaat de Xbox Series X bij launch geen exclusive games bevatten. Alle games die bij launch op de next gen console speelbaar zullen zijn, kunnen ook gespeeld worden op de Xbox One en in de meeste gevallen ook op PC. En dat gaat normaal gesproken invloed hebben op de verkoopcijfers.
Het lijstje van PlayStation 5 daarentegen ziet er veelbelovend uit. Horizon Zero Dawn 2 zou zo maar eens de launch-titel van de console kunnen worden, terwijl games als The Last of Us 2, Ghost of Tsushima en andere PS4-exclusives waarschijnlijk wel naar de PS5 zullen komen. Daarnaast heeft PlayStation de studios en games (denk aan God of War) in huis om de console te blijven supporten. Voor beide is het echte verkoopsucces afhankelijk van third party games. De FIFA’s, Call of Duty’s en GTA’s zeg maar. Deze games komen echter traditiegetrouw op beide platformen uit en dus zal op dit gebied de oorlog echt gevoerd worden. Welke partij kan de gamer het beste overtuigen dat hij de third party titels op zijn console moet spelen?
Maar dan nu de hamvraag: waarom heeft niemand het over Nintendo als het gaat om de welbekende ‘console war’? Nou: Nintendo heeft van deze third party strijd een stuk minder last. Een Switch koop je voor de games van Nintendo. Ze hoeven dus niet naar de gunsten van de third parties te dingen. Ook hoeven ze niet naar Xbox en PlayStation te kijken. De Switch is echt een ander stuk hardware. Logisch, want bij het creperen van een nieuwe console kijkt NIntendo nooit naar wat hip is of naar de nieuwe technische snufjes. Ze maken iets waarop hun games het best tot hun recht komen.
Nintendo bewandelt echt zijn eigen pad. En met succes. Elke console die tot nu toe door Nintendo is ontwikkelt was origineel of deed iets anders. PlayStation en Xbox probeerde dit dan, meestal tevergeefs, na te bootsen. Vooral omdat de financiële resultaten van Nintendo prima waren. Kijk onlangs naar de Move en Kinect. Die kwamen totaal niet in de buurt van het succes van de Wii.
De games zijn het meest duidelijke bewijs van Nintendo’s onafhankelijke geest. Switch-games als Luigi’s Mansion 3, Astral Chain, Super Mario Odyssey, Pokemon Sword and Shield, Super Mario Maker 2, Super Smash Bros. Ultimate, Super Mario Party en Mario Kart 8 (deluxe versie) zijn alleen speelbaar op deze console. En ze lijken in niks op de games die op de PS4 en Xbox One uitkwamen. Games van Nintendo zijn ook niet op PlayStation, Xbox of PC speelbaar.
Nintendo heeft ook duidelijk een eigen doelgroep. Niet per se qua leeftijd (ook wel een beetje) maar vooral qua regio en interesse. Want dat de content en de stijl van de Nintendo-games vooral aanspreekt bij jongeren (en ouderen die zich jong voelen), is duidelijk. De focus bij Nintendo ligt duidelijk bij de trefwoorden entertainment, spelen en familie.
Maar er is nog een ander trefwoord belangrijk als we het hebben over Nintendo: de moraal van de games. Nintendo maakt namelijk games die je blij maken, waarin het goede doorgaans wint en die 100% draaien om de gameplay. Dit is terug te zien in de gameplay, de characters en de stijl van de games. Voor het meerenden allemaal kleurrijk en met de nadruk of vrolijkheid. Iets wat bij Xbox en PlayStation totaal anders is. Daarnaast probeert Nintendo ook geen games te maken die de realiteit proberen na te bootsen. Mensen die games van Nintendo spelen zoeken fantasie op, dingen die zelfs in dromen niet mogelijk zijn. En ook dat is bij Xbox en PlayStation wel anders.
Tot slot is de strategie van Nintendo ook afwijkend. Niks service, niks cloud gaming. Het is games, games en nog eens games. Zelfs de persconferenties, die tegenwoordig van tevoren worden opgenomen en vervolgens ‘live’ worden gestreamd (zie Nintendo Direct), E3 persconferenties en hun communicatie zijn vaak ‘speels’. Een concept waar veel mensen aan moesten wennen, maar nu toch wel over te spreken zijn. Het is iets anders. En dat is precies wat Nintendo onderscheid van Xbox en PlayStation. Ze hebben hun eigen omniversum gecreëerd. Een omniversum dat door niemand (nog) bedreigd wordt. En dus zet niemand hun prestaties af tegen die van PlayStation en Xbox. Niemand klaagt dat de Switch minder krachtig is en een belabberde online ondersteuning heeft. Niemand. Omdat Nintendo van een andere planeet is en voorlopig niet van plan is van deze planeet af te gaan of andere mensen toe te laten.